Episkop Gerasim posetio Novo groblje u Beogradu

Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim posjetio Novo groblje u Beogradu i poklonio se grobovima Svetih sveštenomučenika Stojana i Jovana Gornjokarlovačkih.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora u maju 2022. godine u Diptih Svetih Srpske Pravoslavne Crkve unijeta su imena 73 sveštenoslužitelja iz Eparhije gornjokarlovačke postradalih u toku Drugog svetstkog rata, među kojima su i sveštenici Stojan Vranješević i Jovan Čakširaš. Protojereja Stojana Vranješevića odmah na početku Drugog svetskog rata hapse ustaše i odvode u sabirni logor na Lukama, odakle je izmučen zajedno sa porodicom interniran u Beograd. Upokojio se od posledica mučenja 20. jula 1942. godine i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu (P-96, br.395). Prezviter Jovan Čakširaš, paroh u Toboliću uhapšen je sredinom aprila 1941. godine i odveden u Slunjski zatvor. Od posledica strahovitih mučenja, doživio je živčani slom i u besvjesnom stanju internira u Beograd. Upokojio se od posledica mučenja 19. juna 1941. godine i sahranjen je na Novom groblju (P-76, br. 208).

Episkop Gerasim obišao je i grobna mesta nekadašnjih sveštenoslužitelja Eparhije gornjokarlovačke, protojereja-stavrofora Nikole T. Alagića, protojereja-stavorfora Nikole Ercegovca, protojereja-stavrofora Isaka-Ise Pejnovića, kao i mnogobrojnih znamenitih Srba iz Karlovačkog vladičanstva koji počivaju na Novom groblju u Beogradu.

Scroll To Top
Descargar musica